Usvojena inicijativa da Stara Pazova postane grad (v)

Danas je u Skupštini opštine usvojena inicijativa da opština Stara Pazova dobije status grada.

Ukupno 33 od prisutnih 41 odbornika glasalo je za usvajanje inicijative, a nekoliko opozicionih odbornika u toku rasprave o ovoj tački pokušalo je da ukaže na štetnost takve odluke.

Predsednik opštine Đorđe Radinović rekao je da bi se dobijanjem statusa grada nivo lokalne samouprave podigao na najviši mogući nivo u državi i da će se on zalagati da se formiraju tri gradske opštine, ali da će se o tome naknadno odlučivati u samoj gradskoj skupštini. Radinović je objasnio da bi nove gradske opštine funkcionisale mnogo bolje nego mesne zajednice.

Odbornica Pokreta za opštinu Nova Pazova i odborničke grupe Moja Pazova, Ana Pejović Stanković, na to je odgovorila da je stvaranje grada samo zamajavanje građana, pošto gradske opštine imaju jedva malo veća ovlašćenja od mesnih zajednica i da će sav novac i dalje biti u gradskoj kasi. Ona je istakla i da bi formiranje gradskih opština građane mnogo više koštalo pošto bi administracija bila učetvorostručena zbog novih skupština opštine i drugih organa vlasti, koji bi postojali uz gradski parlament i gradsku administraciju.

Odbornik Zelene stranke i odborničke grupe Moja Pazova, Vladimir Antonijević, podsetio je da je sa svojim kolegama iz odborničke grupe prošle godine pokrenuo inicijativu da se od postojeće opštine formiraju tri manje opštine. Takav predlog rađen je po uzoru na sisteme u razvijenijim evropskim zemljama gde je dokazano da manje lokalne samouprave najbolje funkcionišu i da u tom slučaju građani ne bi morali da strepe da li će investicije biti ravnomerno usmerene, što bi i u slučaju dobijanja statusa grada takođe bilo problem.

I odbornik grupe građana Izbor opština Nova Pazova, Milan Turanjanin, izrazio je nezadovoljstvo povodom ove inicijative. On je pozvao sve odbornike iz Nove Pazove da glasaju protiv njenog usvajanja, zato što direktno nanosi štetu budućnosti Nove Pazove i svih novopazovčana i dodao je da će sa svojim kolegama nastaviti da se bori za stvaranje samostalne opštine Nova Pazova.

Prema rečima predsednika opštine, sad je prava šansa da se ova inicijativa ostvari, pošto i u državnom vrhu postoji volja za to. On očekuje da se taj predlog ubrzo nađe pred republičkim poslanicima, gde bi Stara Pazova zajedno sa opštinama Bor i Prokuplje, koje su takođe pokrenule slične inicijative, i zvanično dobila status grada.

Da bi neka opština dobila status grada, predlog bi morao biti usvojen kroz izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, koji bi bio izglasan u Skupštini Srbije.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, opština koja postaje grad treba da ima više od 100.000 stanovnika, ali je moguće da u slučajevima gde postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, grad postane i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika. Prema popisu iz 2011. godine u opštini Stara Pazova živelo je 65.792 stanovnika.

Video prilog sa skupštine možete pogledati u prozoru ispod teksta ili na linku: https://youtu.be/0WYDZgxG4U8