Predsednik opštine čita poverljive policijske zapisnike?

Obraćajući se odbornicima na sednici Skupštine opštine Stara Pazova, predsednik opštine Đorđe Radinović rekao je da je čitao policijski zapisnik vezan za fizički sukob u jednom kafiću, gde je navodno među akterima bio i predsednik opozicione Grupe građana Izbor za našu opštinu.

 

Ukoliko je Radinović govorio istinu i zaista imao uvid u policijski zapisnik i čitao ga, to bi predstavljalo kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i ozbiljnu zloupotrebu službenog položaja.

Prema Radinovićevim rečima u policijskom izveštaju piše da je jedan od učesnika navodnog incidenta predsednik Grupe građana Izbor za našu opštinu Milan Turanjanin. Na taj način on je pokušao da diskredituje političkog protivnika za koga je tom prilikom tvrdio da se opija po kafanama i ulazi u sukobe sa drugim licima.

Turanjanin je na to odgovorio da se u kafiću dogodio napad aktiviste Srpske napredne stranke na njega, a da Radinović pokušava da izvrne činjenice i taj napad predstavi kao spontani sukob dva problematična čoveka. Pri tom, prema Turanjaninovim rečima, incident nije bio većih razmera i policija nije pozvana da interveniše, pa se postavlja pitanje ne samo odakle predsedniku opštine pravo da čita poverljive policijske izveštaje, već i o kakvom izveštaju se tačno radi.

Grupa građana Izbor za našu opštinu tim povodom podnela je zvaničan zahtev za dostavu informacija predsedniku opštine u kome se zahteva da on obrazloži kako je došao do uvida u policijske zapisnike, po kom zakonskom osnovu je to uradio, kog datuma i u koje vreme je imao uvid u zapisnike i da saopšti broj policijskih zapisnika u koje je imao uvid za vreme svog mandata.

U obrazloženju zahteva se navodi da ukoliko je predsednik opštine zaista čitao policijske zapisnike nedvosmisleno je izvršena povreda Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i zloupotreba službenog položaja u cilju vršenja pritiska na neistomišljenike i političke protivnike, pa je potrebno prikupiti relevantne i istinite podatke za dalji postupak.

Video snimak obraćanja predsednika opštine u kome govori da je čitao sporni izveštaj objavljen je na jednoj od fejsbuk stranica Grupe građana Izbor za našu opštinu i možete ga pogledati klikom na ovaj tekst.

Nakon objavljivanja video snimka, kroz veliki broj komentara ispod njega, oglasilo se više članova i funkcionera Srpske napredne stranke. Oni su uglavnom branili predsednika opštine pokušavajući da ospore autentičnost snimka tvrdnjama da je zlonamerno izmontiran, iako se jasno može videti da na njemu ne postoji nijedan rez već se radi o jednostavnom video zapisu u kome je prikazan deo sednice.