Pokrenuta inicijativa da opština Stara Pazova postane grad

Predsednik opštine Đorđe Radinović, zvanično je pokrenuo inicijativu da opština Stara Pazova dobije status grada.

Na njegov predlog Opštinsko veće je donelo odluku da na sledećem zasedanju Skupštine opštine ova inicijativa bude predstavljena odbornicima, koji će se izjasniti da li je zvanično prihvataju.

Pretpostavlja se da će odbornici vladajuće većine glasati za prihvatanje inicijative i posle toga treba očekivati i naredne korake ka njenom ostvarenju.

Za dobijanje statusa grada, taj predlog morao bi biti usvojen kroz izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, koji bi bio izglasan u Skupštini Srbije.

Ipak problem za konačno usvajanje ove inicijative mogao bi predstavljati nedovoljan broj stanovnika naše opštine. Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, opština koja postaje grad treba da ima više od 100.000 stanovnika, ali je moguće da u slučajevima gde postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, grad postane i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika. Prema popisu iz 2011. godine u opštini Stara Pazova živelo je 65.792 stanovnika.

U 2016. godini, Vršac, Kikinda i Pirot, tri opštine koje su imale manje od 100.000 stanovnika, dobile su status grada uz obrazloženje da se radi o pograničnim opštinama kojima treba pomoći da se davanjem statusa grada stvore uslovi za više investicija i bolji ekonomski razvoj.

U objašnjenju koje su odbornici dobili ne navode se konkretni primeri kako bi dobijanje statusa grada uticalo na svakodnevni život stanovnika naše opštine, već piše da opština Stara Pazova zbog svog izuzetnog strateškog položaja, velikog broja domaćih i stranih investitora koji u njoj posluju i razvijenim oblastima zdravstva, školstva, sporta, kulture i turizma, zaslužuje da dobije status grada.

U materijalu koji je uručen svim odbornicima nije objašnjeno ni kakav bi tačno status imala naselja u našoj opštini u slučaju dobijanja statusa grada. Da li bi se formirale gradske opštine ili bi i dalje postojala samo jedna celina i centralizovana uprava. U izjavi datoj krajem 2016. godine, predsednik opštine je najavio da bi dobijanjem statusa grada bilo formirano više gradskih opština, kao i da bi se na taj način dobili viši stepen i viši nivo organizacije policije i Doma zdravlja, a dobili bi i filijalu Poreske uprave i Privredni sud.

Prema nekim prethodnim najavama dobijanjem statusa grada oformile bi se tri gradske opštine - Stara Pazova, Nova Pazova i Podunavlje. Pod gradskom opštinom Stara Pazova spadali bi i Golubinci, Vojka i Krnješevci, dok bi GO Nova Pazova činilo samo ovo mesto, a u okviru GO Podunavlje bili bi Stari i Novi Banovci, Belegiš i Surduk, ali ovi podaci još uvek nisu zvanično potvrđeni.

U našoj opštini postoji nekoliko političkih organizacija koje se javno zalažu za podelu postojeće opštine na tri manje samostalne opštine. Ukoliko bi se dobijanjem statusa grada formirale upravo tri gradske opštine, one gotovo sigurno ne bi imale velika ovlašćenja i velike budžete na raspolaganju, već bi se i dalje sve najvažnije odluke donosile iz centralizovane gradske uprave, pa će biti zanimljivo i kako će lokalne poolitičke organizacije reagovati na pokretanje ove inicijative.

Narednih dana ćemo se opširnije baviti ovom temom i pokušaćemo da dođemo do odgovora na mnoga važna pitanja na koja još uvek nije odgovoreno.

U Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije piše da opština koja postaje grad treba da ima više od 100.000 stanovnika, ali da je u slučajevima gde postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, moguće da grad postane i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika. Prema popisu iz 2011. godine u opštini Stara Pazova živelo je 65.792 stanovnika.