Budžet za 2021. godinu ponovo bez najvažnijih investicija

Krajem svake godine u Skupštini opštine usvaja se jedna od najvažnijih odluka za rad lokalne samouprave, odluka o budžetu opštine za narednu godinu.

Taj dokument trebao bi da sadrži iznos ukupnih očekivanih prihoda opštine u jednogodišnjem periodu i jasan plan kako će taj novac biti upotrebljen.

Prema odluci o budžetu usvojenoj pre četiri dana u Skupštini opštine, najveći deo novca koji dolazi u opštinsku kasu i naredne godine biće potrošen na tekuće rashode, tačnije finansiranje postojeće administracije i održavanje objekata i opreme. Na to će biti potrošeno gotovo 2 milijarde dinara dok očekivani opštinski prihodi iznose dve milijarde i 632 miliona dinara.

To znači da će za tekuće troškove biti potrošeno čak 75 posto celog budžeta, a za investicije će biti upotrebljeno samo 657 miliona dinara.

Ovaj odnos svakako bi morao biti daleko drugačiji i to je tema kojom ćemo se u narednom periodu studioznije baviti.

Ovoga puta predstavićemo vam najskuplje kapitalne investicije koje se planiraju u narednoj godini, a ako vas zanima da pročitate spisak svih najavljenih investicija to možete učiniti na ovom linku: https://drive.google.com/file/d/1zZwrIy-FE4xEIPV_asfBCSzBKIF1OkZ7

Neki od najavljenih projekata delimično ili u potpunosti trebali bi da budu finansirani iz pokrajinskih i državnih fondova. Gledajući iskustva iz prethodnih godina, takve investicije u najvećoj meri ne budu izvršene zbog nedostatka sredstava i samo se prepišu u naredni budžet na sličan način.

Nažalost, gotovo po pravilu, upravo su to one investicije koje su i najvažnije za građane opštine Stara Pazova.

Tako će i naredne godine iz opštinske kase sa čak 70 miliona dinara biti finansirana izgradnja još jednog kružnog toka, dok će za proširenje vrtića u Staroj Pazovi morati da se čeka novac iz Pokrajine, pa se lako može desiti scenario iz prethodnih godina, kada je ta važna investicija u više navrata otkazivana.

Osim proširenja vrtića, planirano je da novcem iz pokrajinskih i državnih fondova bude finansirana i dalja izgradnja vodovodne mreže u Vojki, koja se po tom receptu već godinama najavljuje u svakom novom budžetu, a većina Vojčana i dalje nema u svojim kućama pristup gradskom vodovodu.

Čak su i rekonstrukcije škola u opštini uglavnom planirane uz pomoć spoljnih izvora finansiranja.

Osim izgradnje kružne raskrsnice, iz opštinskog budžeta od skupljih investicija biće finansirani nastavci radova na dve sportske hale, u Starim Banovcima i Novoj Pazovi.

To nam govori da i u narednoj godini, od 2 milijarde i preko 600 miliona dinara kojima će opština direktno raspolagati, neće biti izgrađen nijedan novi značajan objekat u celoj opštini.

Izgradnja još jednog kružnog toka verovatno će barem malo poboljšati bezbednost te jedne raskrsnice, ali tim novcem moglo se izgraditi više desetina kilometara biciklističkih staza, koje bi direktno spasile brojne živote, ali i podstakle veliki broj ljudi da više vremena provode napolju, šetaju i voze bicikl, čime bi svakako i zdravlje građana bilo podignuto na viši nivo.

Prethodnih godina upravo je izgradnja biciklističkih staza bila zastupljena u nekoliko navrata u opštinskom budžetu. Tome su doprinele i akcije građana koji su tražili njihovu izgradnju. Ali ti projekti nisu realizovani upravo zbog nedostatka novca koji je trebao da bude obezbeđen iz pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja. Ove godine potpuno se od njih odustalo i izgradnja biciklističkih staza u novom budžetu se i ne spominje.