Izbori 2016: Ima li opozicije u našoj opštini?

Na lokalnim izborima pre četiri godine, cenzus u opštini Stara Pazova prešlo je ukupno šest stranaka, a vladajuću koaliciju formirali su Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i Jedinstvena Srbija uz podršku jednog odbornika SPS-a.

Međutim u narednom periodu došlo je do podela u nekoliko stranaka, što je dovelo do novih preraspodela vlasti i jačanja SNS-a.

Prvo je Demokratsku stranku napustio Goran Jović, zajedno sa još nekoliko odbornika u Skupštini opštine i još nekim istaknutim članovima opštinskog odbora. Oni su ubrzo formirali Grupu građana Pazovački pokret, čiji odbornici su u Skupštini opštine počeli da podržavaju vladajuću koaliciju. Ubrzo su i zvanično ušli u lokalnu vlast dobijanjem nekih važnih funkcija u lokalnom parlamentu i u Mesnoj zajednici Stara Pazova, gde je za predsednika Saveta mesne zajednice izabran dr Mišo Filip.

Zatim je u septembru 2014. godine, došlo do podela u opštinskom odboru Demokratske stranke Srbije, posle kojih je više stotina članova te stranke prešlo u SNS, među kojima su bili i Miloš Grković, Vladimir Kerkez, Željko Šolaja, Zora Ljepoja i mnogi drugi.

Socijalistička partija Srbije nije odmah posle izbora 2012. godine zvanično učestvovala u vlasti, ali neki od njihovih odbornika podržavali su vladajuću koaliciju u Skupštini opštine, da bi narednih godina postepeno i kompletan opštinski odbor uzeo učešće u funkcionisanju lokalne samouprave.

U prethodne četiri godine, Demokratska stranka nijednog trenutka nije bila deo vladajuće koalicije. Posle odlaska dela članova koji su formirali Pazovački pokret i drugih previranja unutar opštinskog odbora, izabrano je novo rukovodstvo na čelu sa Blažom Popovićem.

U prethodnom periodu Demokratska stranka je jedina od partija koje su prešle cenzus imala otvoreno opoziciono delovanje, trudeći se da u svakoj prilici građanima ukaže na greške opštinske vlasti, kao i da iznese svoje predloge za rešavanje najvažnijih problema u opštini.

Aktivno opoziciono delovanje u našoj opštini imale su i Pazovačke Dveri, koje su uz DS jedine otvoreno kritikovale vlast, a i pored toga što nisu imali predstavnike u Skupštini opštine, organizovali su javne tribine, ali i humanitarne akcije na kojima je prikupljana pomoć za ugrožene porodice.