Gorenje prodalo Šveđanima fabriku u Staroj Pazovi

Gorenje grupa prodala je svoju fabriku za proizvodnju grejača za vodu u Staroj Pazovi, švedskoj kompaniji Nibe Industrier, saopšteno je iz te slovenačke firme.

Finansijski detalji transakcije nisu saopšteni, ali je navedeno da je zaključen ugovor o prodaji 100 odsto akcija kompanije Gorenje Tiki d.o.o., kompaniji Nibe Industrier AB.

Glavni izvršni direktor kompanije Nibe, Gerterik Lindkvist, u saopštenju je poručio da će ceo menadžerski tim u Staroj Pazovi ostati na položaju i da će Tiki ojačati njihovu tržišnu poziciju kao jednog od najvećih proizvođača grejača za vodu u Evropi.

Iz Gorenja kažu da je prodaja fabrike u Staroj Pazovi deo dugoročne strategije kompanije da se fokusiraju na svoju osnovnu delatnost proizvodnje i prodaje kućnih aparata.

Poslednjih godina mnogo se govorilo o problemima u poslovanju Gorenja, a najava da će fabrika u Staroj Pazovi biti prodata pojavila se pre više od 18 meseci.

Fabrika u Staroj Pazovi otvorena je 2007. godine uz ulaganje od oko četiri miliona evra, na prostoru nekadnjašnje fabrike poljoprivrednih mašina "Lifam".

U tom trenutku država je značajno subvencionisala sva nova radna mesta u fabrici, a poslovanje su pratile priče o lošim uslovima rada za zaposlene i niske plate.

Narednih godina prozvodni pogoni su proširivani i zapošljavani su dodatni radnici, ali zaposleni su i dalje bili nezadovoljni pre svega niskim primanjima.