Vedro

10°C

Stara Pazova

Vedro

Vlažnost: 71%

Vetar: 16.09 km/h

  • 12 Nov 2018

    Sunčano 20°C 4°C

  • 13 Nov 2018

    Uglavnom sunčano 17°C 8°C


Pazova.org intervju - Galerija Mira Brtka
Pazova.org intervju - Galerija Mira Brtka
Pazova.org intervju - Ana Anastasov
Pazova.org intervju - Ana Anastasov
Pazova.org intervju - Rotari klub Stara Pazova
Pazova.org intervju - Rotari klub Stara Pazova
Pazova.org intervju - 140 godina biblioteke
Pazova.org intervju - 140 godina biblioteke

Gorenje prodaje fabriku u Staroj Pazovi

Fabrika bojlera u Staroj Pazovi slovenačke firme Gorenje ove godine će dobiti novog vlasnika, najavljeno je iz te kompanije.

Prema pisanju više medija, iz Gorenja su potvrdili da će zbog planiranog restruktuiranja u 2018. godini početi prodaja delatnosti grejača vode Gorenje Tiki.

U nekim medijima pojavila se i informacija da će fabriku kupiti kineska kompanija Haier, ali su predstavnici Gorenja te navode demantovali.

Fabrika u Staroj Pazovi otvorena je 2007. godine uz ulaganje od oko četiri miliona evra, na prostoru nekadnjašnje fabrike poljoprivrednih mašina "Lifam". U tom trenutku država je značajno subvencionisala sva nova radna mesta u fabrici, a poslovanje su pratile priče o lošim uslovima rada za zaposlene i niske plate. Narednih godina prozvodni pogoni su proširivani i zapošljavani su dodatni radnici, ali zaposleni su i dalje bili nezadovoljni pre svega niskim primanjima.

U ovom trenutku nije poznato da li će posle prodaje fabrike doći do smanjenja kapaciteta i otpuštanja radnika, a više informacija o toj temi trebalo bi da imamo u narednom periodu.

Prema novom planu restruktuiranja, u Gorenju planiraju da se fokusiraju na osnovnu delatnost proizvodnju aparata za domaćinstvo, a sve ostale delatnosti kojima se bave planiraju postepeno da prodaju.

Pored toga kompanija je i u potrazi za strateškim partnerom u oblasti proizvodnje aparata za domaćinstvo, koji bi ušao u vlasničku strukturu kompanije. Zbog toga se može zaključiti da ovaj slovenački gigant ima probleme u poslovanju, o čemu se dosta govori poslednjih godina. Još od 2014. godine Gorenje nije u Slovenačkom većinskom vlasništvu, pošto su nakon tri dokapitalizacije vlasnici 51,93 posto kompanije postale strane firme.