Glasačka kutija razbijena u Staroj Pazovi

Izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji su juče održani i u Staroj Pazovi, obeležilo je razbijanje glasačke kutije na jednom od izbornih mesta.

Štefan Seč predsednik Nove slovačke stranke je oko 14 časova, na biračkom mestu broj tri, izneo glasačku kutiju iz prostorije za glasanje u hodnik i bacio je na pod, prilikom čega se kutija razbila. On je ovim gestom želeo da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog načina na koje je glasanje organizovano. Prema saopštenju izdatom od Nove slovačke stranke, predstavnicima te stranke nije dozvoljeno da učestvuju u kontroli izbora na biračkim mestima.

Problem je nastao zato što Centralna izborna komisija nije poslala spisak predstavnika stranaka koje su trebale da uđu u prošireni birački sastav, pa su postojala samo rešenja za učešće stalnih članova biračkih odbora.

Ubrzo posle ovog događaja policija je izvršila uviđaj i privela Štefana Seča koji je nešto kasnije ipak pušten na slobodu.

Glasanje na biračkom mestu broj tri, zbog razbijene kutije, bilo je prekinuto na sat vremena, pa je glasanje na tom biračkom mestu kasnije produženo do 21 čas.

U opštini Stara Pazova u posebne biračke spiskove upisano je 3738 pripadnika nacionalnih manjina. Na izbore je izašlo ukupno 1773 građana ili 47,43 procenta.

Među nacionalnim manjina najviše je upisanih Slovaka, a od 3466 pripadnika slovačke nacionalne manjine na izbore je izašlo 1694.

Najviše glasova je dobila lista "Slovaci zajedno - Ana Tomanova Makanova" sa 1049 glasova (62,72%), dok je na drugom mestu "Matica slovačka za slovački identitet" sa 479 glasova (28,64%).

Nova slovačka stranka, čiji predsednik je i bio nezadovoljan organizacijom izbora, dobila je 72 glasa (4,30%).