Usvojen opštinski budžet za 2018. godinu - Stara Pazova ponovo zapostavljena (v)

U utorak je na sednici Skupštine opštine usvojen predlog odluke o budžetu za 2018. godinu, prema kome je i ovog puta u Staroj Pazovi planirano značajno manje investicija nego u drugim mestima u opštini.

Odbornici opozicije najviše zamerki su imali upravo na tu nesrazmernost investicija gledano prema broju stanovnika naselja, ali i zbog toga što su mnoge planirane investicije iste one koje su bile i u prošlogodišnjem budžetu ali nisu realizovane.

Slobodan Ilić odbornik Narodne stranke, istakao je da je i ovoga puta, kao i u svakom budžetu od 2013. godine, Stara Pazova najgore prošla po pitanju planiranih investicija. On je rekao da za to treba okriviti odbornike vladajuće većine koji žive u Staroj Pazovi, jer ne pokušavaju da utiču na ostale iz vlasti da se ta situacija promeni. Direktno je prozvao odbornike Mišu Filipa i Milinku Maćerak i predsednika Saveta mesne zajednice Borisa Babika, rekavši da ne zna kako će posle ove sednice da se vrate u svoje ulice u Staroj Pazovi. Oni posle toga nisu izašli za govornicu da mu repliciraju.

Vladimir Antonijević odbornik Zelene stranke, rekao je da je predloženi budžet još jedna obmana stanovnika naše opštine pošto se većina planiranih investicija nalazi i u prethodnom budžetu i do sada nisu realizovane. On je pozvao predstavnike vlasti da umesto što kroz budžet daju obećanja koja ne mogu da ispune, da reše barem neki od prioritetnih problema i da će to građanima mnogo više značiti.

Predsednik opštine Đorđe Radinović, odgovorio im je da se do ujutru može nabrajati šta sve treba dodati u budžet da se uradi, ali da to nije moguće jer je budžet i ovako investiciono maksimalno opterećen i da je naša opština jedna od retkih koja iz budžeta izdvaja ovoliki procenat za investicije. On je dodao i da podaci koje je odbornik Ilić izneo u vezi odnosa investicija u opštini nisu tačni i naveo primer uređenja puta od izlaza iz Stare Pazove prema nadvožnjaku ka Banovcima, rekavši da ta investicija neće biti za građane Krnješevaca nego Stare Pazove.

Jan Đurčik iz Zelene stranke, postavio je pitanje kako je moguće da budžet za poljoprivredu iznosi samo 0,67 % opštinskog budžeta i manji je u odnosu na prošlogodišnji, iako je zakup državnog poljoprivrednog zemljišta poskupeo. On je apelovao na nadležne da, iako je budžet umanjen, ove godine bude barem konačno upotrebljen za poljoprivredu.

Blažo Popović odbornik Demokratske stranke, rekao je da je očekivao da se kroz novi budžet više pažnje obrati na probleme niskog nataliteta i sve više socijalno ugroženih građana. On je dodao da ako se nastavi trend sve manje učenika u osnovnim školama da nam ništa neće vredeti novi kružni tokovi, jer njima neće imati ko da ide. Rekao je i da je očekivao da se od naredne godine uvede besplatan vrtić za treće dete, besplatni udžbenici za đake prvake i da se pomogne ugroženim građanima kako bi se smanjio broj korisnika narodnih kuhinja koji je u velikom porastu.

Predsednik opštine je i njemu replicirao, rekavši da je naša opština za primer što se tiče socijalnih izdvajanja i naveo da će i ove godine oko hiljadu ugroženih porodica dobiti besplatan ugalj, kao i da su podeljeni novogodišnji paketići za decu iz najsiromašnijih porodica.

Odbornica Pokreta za opštinu Nova Pazova Ana Pejović Stanković, rekla je da joj se čini da budžet nije razvojnog karaktera i da je zapravo samo spisak lepih želja, što joj govori da je vlast odlučila da u narednoj godini raspiše vanredne lokalne izbore zbog nesuglasica koje su se desile unutar njihovih redova. Ona je dodala da je zadovoljna što su u budžetu predviđene dve investicije koje je ona više puta predlagala. To su izgradnja trenažne sale u Novoj Pazovi i biciklističke staze od bazena do prvog semafora u Novoj Pazovi. Kao negativno navela je činjenicu da u budžetu nisu predviđena sredstva za izgradnju kanalizacione mreže i zamenu azbestnih cevi u Novoj Pazovi.

Predstavnici grupe građana Izbor opština Nova Pazova, pohvalili su visinu sredstava koja su namenjena za investicije u Novoj Pazovi, ali su izneli zamerke na odabir investicija koje treba tim sredstvima da se sprovedu.

Više opozicionih odbornika podnelo je amandmane kako bi se pojedina planirana sredstva na drugi način od predviđenih usmerila, ali su svi amandmani opozicije odbijeni, pa je usvojen predloženi budžet koji iznosi 3 milijarde 200 miliona dinara.

Video prilog o ovoj temi možete pogledati u prozoru ispod teksta ili na linku: https://www.youtube.com/watch?v=bIp7ephNJdo