Odbornici opozicije optužili predsednika SO za grubo kršenje poslovnika

Na ovonedeljnoj sednici Skupštine opštine, došlo je do nešto oštrije rasprave nekoliko odbornika opozicije i predsedavajućeg Gorana Jovića, zbog odluke da se na prethodnoj sednici ne dozvoli postavljanje odborničkih pitanja.

Vladimir Antonijević i Slobodan Ilić iz odborničke grupa "Moja Pazova" optužili su predsednika Skupštine opštine da je grubo prekršio poslovnik o radu, kada nije dozvolio da se na kraju zasedanja postavljaju odbornička pitanja, koja su uglavnom vezana za rad organa lokalne samouprave i javna preduzeća.

Antonijević je pročitao član 106 iz poslovnika prema kome se jasno navodi da je postavljanje odborničkih pitanja obavezno omogućiti na svakom zasedanju skupštine, a predsedavajući Jović je tražio da se o usvajanju te primedbe glasa. Primedba nije usvojena pošto su samo pojedini opozicioni odbornici glasali za njeno usvajanje.

Posle toga Ilić je izašao za govornicu i optužio predsedavajućeg da ovakvim ponašanjem vrši pravno nasilje i da ne može da se glasa o nečemu što je jasno kršenje poslovnika, jer bi u tom slučaju moglo i da se izglasa da se opozicionim odbornicima u potpunosti zabrani pravo govora na zasedanjima. On je tražio i da se sekretar skupštine izjasni i da svoje mišljenje da li je prekršen poslovnik, ali Jović to nije dozvolio uz obrazloženje da su jedno želje, a drugo mogućnosti.

Posle toga su ušli u nešto žustriju raspravu, koja je završena izricanjem zvanične opomene odborniku Iliću.

Postavljanje odborničkih pitanja jedini je način da opozicioni odbornici od javnih preduzeća i drugih opštinskih tela traže objašnjenja za određene odluke i daju svoje predloge vezane za uređenje mesta i slične teme.

Snimak cele rasprave u Skupštini opštine možete pogledati u prozoru ispod teksta ili na linku: https://youtu.be/p23ftVOP-d0