Demokratska stranka pokrenula inicijativu za kreiranje tri opštine (v)

Predstavnici Opštinskog odbora Demokratske stranke obratili su se javnosti povodom nove političke inicijative koju su pokrenuli.

Najavljeno je da će se u narednom periodu maksimalno posvetiti ideji o kreiranju tri manje opštine umesto sadašnje opštine Stara Pazova.

Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Blažo Popović, rekao je da bi postojanje tri manje lokalne samouprave pomoglo gradjanima da direktnije odlučuju o načinu na koji će funkcionisati naselja u kojima žive. On je dodao i da će na taj način gradjani biti u prilici da za ključna mesta u opštini, biraju svoje komšije i ljude koje već poznaju, što će doprineti da poverenje u one koji budu izabrani bude veće i da budu dostupniji onima u čijoj sluzbi i rade.

Predsednik Izvršnog odbora Slobodan Ilic, istakao je da su odlučili da podrže ovu inicijativu i zbog toga što je u poslednjih desetak godina u Staroj Pazovi prisutno veliko nezadovoljstvo gradjana zbog nedovoljnog ulaganja u razvitak tog mesta u odnosu na druga naselja u opštini.

Prema njegovim rečima nelogično je da je u poslednjih dvadesetak godina samo jedan predsednik opštine bio iz Stare Pazove, a i taj jedan nije uradio skoro ništa da se odnos novih investicija promeni. Uzimajući u obzir i činjenicu da je Stara Pazova najveće naselje u našoj opštini, koje i u najvećem procentu puni zajednički budzet.

U obraćanju je naglašeno i da bi se u slučaju nastanka tri opštine stanovnicima Podunavlja omogućilo rešavanja niza važnih životnih problema, od kojih se mogu istaći uvodjenje gradskog prevoza koji bi popravio vezu sa Beogradom, kao i bolji rad Doma zdravlja, dok je slična situacija i što se tiče Nove Pazove.

Navedeno je i da prema procenama kojih se pridržavaju razvijene Evropske zemlje, opštine od oko 20.000 stanovnika imaju najbolje preduslove da svojim gradjanima ponude brzo i efikasno rešavanje lokalnih problema. Opština Stara Pazova trenutno zvanično ima oko 67.000 stanovnika i jedna je od najvećih u Srbiji.

Na kraju je istaknuto i da su ljudi iz Demokratske stranke svesni negativnih osećanja koja će kod nekih sugradjana ova inicijativa da izazove, ali realnost je takva da je stari sistem prevazidjen i da će novi efikasniji sistem sigurno olakšati rešavanje brojnih problema.

Snimak kompletnog obraćanja možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=MixWM7tLJEk&feature=youtu.be