Galerija Centra za kulturu dobija ime poznate slikarke

Galerija Centra za kulturu u Staroj Pazovi promeniće svoje ime u "Galerija Centra za kulturu - Mira Brtka" u čast preminule poznate slikarke.

U ponedeljak od 19 časova u galeriji će tim povodom biti otvorena retrospektivna izložba ove staropazovačke umetnice.

Mira Brtka bavila se slikarstvom ali i filmskom režijom, animacijom, kostimografijom i scenografijom, preminula je u decembru 2014. u 85. godini.

Rođena 5. oktobra 1930. godine u Novim Banovcima u opštini Stara Pazova, Mira Brtka diplomirala 1955. na Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Beogradu, odsek filmske režije, u klasi profesora Slavka Vorkapića i Vjekoslava Afrića, a 1963. diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Rimu, na odseku slikarstva kod profesora Franka Đentilinija i Mina Makarija.

U Rimu je 1964. godine imala i prvu samostalnu izložbu.

Izlagala je potom na brojnim samostalnim i grupnim, problemskim i studijskim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Brtka je 1965. predstavljala Jugoslaviju na Međunarodnom simpozijumu umetnika, kritičara i istoričara umetnosti u San Marinu i Riminiju.

U periodu od 1967. do 1971. bila je članica internacionalne umetničke grupe Illumination, koju je u Rimu osnovao Japanac Nobuja Abe, umetnik, učitelj, mistik i filozof. Članovi grupe bili su i: Marša Hafif, Aldo Šmit, Milena Čubraković i Paolo Pateli. Prvu izložbu grupa je imala 1967. u Trentu, u Galeriji „L’Arđentario“.

Učestvovala je i u aktivnostima “Biroa za preventivnu imaginaciju”, pokrenutog u Rimu 1974. godine, što je dovelo do uspostavljanja jedne od filijala u Staroj Pazovi, u Brtkinom ateljeu (Biro za balkanizaciju umetnosti).

Snimala je kratke i dokumentarne filmove u produkciji Zagreb filma i Neoplante, a bila je i asistent režije italijanskim rediteljima, između ostalih i Albertu Latuadi.

Prve “Mirine haljine” Italijanke su prošetale krajem 60-ih godina 20. veka.

Osnovala je 2011. godine Fondaciju Brtka-Kresoja, s dokumentacionim centrom i galerijskim prostorom u Petrovaradinu. Izlagački prostor Fondacije u Petrovaradinu otvoren je 2012. izložbom Mira Brtka i grupa Illumination.

Delovala je više od pet decenija na relaciji Stara Pazova - Beograd - Rim - Novi Sad – Bratislava, gde je takođe imala atelje.