Hapšenje zbog utaje poreza

Vlasnik firme "Forma BM" M.Đ. (50), uhapšen je zbog sumnje da je malverzacijama za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist od 18,4 miliona dinara i izbegao plaćanje poreskih obaveza od 5,4 miliona, saopšteno je iz MUP-a.

M.Đ. se tereti da je od avgusta 2013. do decembra 2016. godine na osnovu fiktivnih faktura za neizvršene usluge i neisporučenu robu, sa tekućeg računa firme na račun šest preduzeća iz Beograda i Inđije, prebacio 10.320.276 dinara.

Odgovorna lica tih preduzeća, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, uplaćeni novac podizali su u gotovini i predavali ga M.Đ. ili ga prebacivali na tekuće račune drugih lica, koja su te iznose takođe podizala u gotovini i vraćala osumnjičenom.

Kako bi izbegao plaćanje poreza na dodatnu vrednost, sumnja se da je M.Đ. od osumnjičenih odgovornih lica preduzeća iz Beograda i Inđije pribavio falsifikovane otpremnice o navodno izvršenim uslugama i navodnoj nabavci dobara, u iznosu od 12.374.448. dinara.

Na osnovu tih falsifikovanih otpremnica, evidentiranih u poslovnim knjigama preduzeća Forma MB, sačinjene su poreske prijave PDV neistinitog sadržaja na osnovu kojih je M.Đ. izbegao plaćanje poreza na dodatu vrednost u iznosu od 2.046.991 dinara.

On se tereti i da je zloupotrebivši položaj, prodao 135.866 kilograma jabuka iz 2015. godine kao sopstveni proizvod, preko svog poljoprivrednog gazdinstva i prisvojio 8.141.422 dinara od prodaje, a u poslovnim knjigama firme, prodaju prikazao fiktivnim izlaznim računom.

Na taj način M.Đ. je izbegao plaćanje poreza na dohodak građana od 3.393.848 dinara i time počinio krivično delo poreska utaja.