Novim rebalansom budžeta ukinute najavljene investicije

Danas je u Skupštini opštine usvojen rebalans opštinskog budžeta, kojim je poništeno finansiranje nekoliko važnih investicija predviđenih za ovu godinu.

Prema rebalansu je u Staroj Pazovi ukinuta dugo čekana dogradnja vrtića, za koju je prvobitno planirano 50 miliona dinara.

Osim dva projekta uređenja putne infrastrukture, proširenje vrtića je bila jedina važna kapitalna investicija u Staroj Pazovi predviđena budžetom za 2019. godinu.

U Novoj Pazovi je bez finansiranja ostao projekat nastavka izgradnje kanalizacione mreže u vrednosti od 228 miliona dinara, dok je za izgradnju biciklističke staze od bazena do ulice Miloša Obilića umesto prvobitno planiranih 30 miliona dinara, rebalansom predviđeno samo 3 miliona.

U Vojki je otkazan deo radova na izgradnji vodovodne mreže, koji se odnosi na ulice Sestara Grujić i Braće Ninković. Vojka je jedino naselje u našoj opštini koje još uvek nije povezano na glavnu vodovodnu mrežu, nego se većina domaćinstava vodom snabdeva iz privatnih bunara u dvorištima.

Najveći deo promena koje donosi novi rebalans opštinskog budžeta odnosi se na investicije za koje je novac trebao da bude obezbeđen iz pokrajinskih fondova. Još uvek nemamo zvanične informacije zbog čega taj očekivani novac neće biti uplaćen u opštinsku kasu, ali slična situacija dešavala se i prethodnih godina.

Prema podacima od 2012 godine, ulaganja iz drugih nivoa vlasti u našu opštinu konstantno opadaju, pa će i ove godine naša opština verovatno biti na dnu tabele lokalnih samouprava po količini novca koji je dobijen iz državnog i pokrajinskog budžeta.

Opština Stara Pazova koja se u javnosti često predstavlja kao jedna od najrazvijenijih opština već godinama je među lokalnim samoupravama koje imaju najmanje ulaganja u kapitalne investicije po glavi stanovnika. Pri tom se nalazi u vrhu po procentu budžetskih sredstava koja odlaze na finansiranje tekućih troškova.