Odbijen predlog za pomoć ugroženima od nevremena

Na današnjoj sednici Skupštine opštine nije usvojen predlog da se iz opštinskog budžeta pomogne najugroženijima posle nedavnih velikih vremenskih nepogoda.

Predloge da se pomoć obezbedi građanima i poljoprivrednicima koji su najugroženiji, podnela je odbornička grupa Moja Pazova, ali ti predlozi nisu imali podršku većine odbornika u Skupštini opštine i nisu uvršteni u dnevni red.

Predsednik odborničke grupe "Moja Pazova" Slobodan Ilić, prilikom obraćanja odbornicima rekao je da je neophodno da se ovi predlozi usvoje kako bi se pomoglo onim građanima koji nemaju novca da saniraju oštećene objekte, kao i poljoprivrednicima da se lakše oporave posle gubitaka izazvanim ovogodišnjom sušom i velikom septembarskom olujom. Objasnio je da je potrebno napraviti nepristrasnu komisiju, kako bi se pomoglo onim najugroženijima. Pozvao je i čelnike opštine, da ako smatraju da ovi predlozi nisu adekvatni, pripreme svoj predlog sa istim ciljem, koji će predstavnici opozicije rado podržati jer je najvažnije da se pomoć obezbedi.

Povodom ovih predloga predsednik opštine Đorđe Radinović, za skupštinskom govornicom je rekao da opština nema budžetska sredstva za pomoć oštećenim građanima jer nema nadležnost za to i da nije u redu da nekoliko odbornika pokušava da stekne političke poene na tuđoj nesreći. On je pozvao odbornike opozicije da ne zamajavaju građane u ovoj teškoj situaciji, jer je reč o jako škakljivoj i opasnoj temi.

Posle toga član odborničke grupe "Moja Pazova" Blažo Popović, istakao je da nije tačno da se pomoć sugrađanima koju su tražili ne može obezbediti. On je naveo da je opština Ruma, koja je takođe pogođena istim nevremenom, za najugroženije građane već odvojila značajna sredstva iz opštinskog budžeta i da se i kod nas može isto uraditi samo kad bi se htelo. Dodao je i da je napravljen veliki propust lokalne vlasti što nije proglašeno stranje elementarne nepogode, čime bi se i iz republičkog budžeta mogla obezbediti sredstva za pomoć oštećenima.

Za uvođenje predloga u dnevni red Skupštine opštine glasalo je pet odbornika odborničke grupe "Moja Pazova", dok su svi ostali odbornici vlasti i opozicije bili uzdržani.

Grupu građana "Moja Pazova" čine odbornici Zelene stranke, Demokratske stranke, Pokreta za opštinu Nova Pazova i jedan samostalni odbornik.

Video prilog o ovoj temi možete pogledati u prozoru ispod teksta ili na linku: https://youtu.be/s4S5aF44W0A