Odbornici opozicije traže da opština obezbedi pomoć posle vremenskih nepogoda

Članovi odborničke grupe "Moja Pazova" najavili su da će na sledećem zasedanju Skupštine opštine tražiti dopunu dnevnog reda sa dve tačke, koje se tiču obezbeđivanja pomoći građanima opštine Stara Pazova, čiji objekti i usevi su oštećeni sa dve velike vremenske nepogode ovog leta.

Odbornici su tom prilikom kritikovali opštinsku vlast što još uvek nije reagovala i donela nijednu odluku kako bi se pomoglo ugroženim građanima ali i poljoprivrednicima, čije prinose je ovogodišnja suša značajno umanjila.

Blažo Popović, odbornik Demokratske stranke, objasnio je da je pomoć za građane, čiji objekti su oštećeni prilikom nevremena 17. septembra, lako mogla biti obezbeđena da je u opštini proglašeno stanje elementarne nepogode. Na taj način bi se mogao dobiti novac iz republičkog budžeta namenjen za takve situacije i opština uopšte ne bi morala da finansira obnovu objekata iz svojih sredstava. Rekao je i da misli da opštinski čelnici nereagovanjem žele da se dodvore republičkim vlastima i to rade na štetu građana naše opštine. On je dodao da će na sledećoj sednici biti podnet predlog da se iz opštinskih budžetskih rezervi obezbede sredstva za pomoć barem najugroženijim građanama.

Tom prilikom novinarima se obratio i Mihal Balaž ispred opštinskog udruženja poljoprivrednika, koji je istakao da je ovogodišnja suša značajno umanjila prinose i da je udruženje poljoprivrednika u više navrata neuspešno pokušalo da se obrati opštinskim vlastima, kako bi se formirala komisija za procenu štete i započeo proces pomoći poljoprivrednicima. Rekao je i da je septembarsko nevreme napravilo dodatnu štetu na već oslabljenim usevima i da se nada da će predlog odborničke grupe biti usvojen na sledećoj sednici, jer je za male i srednje poljoprivrednike ove godine svaka pomoć od velikog značaja.

Vladimir Antonijević, odbornik Zelene stranke, rekao je da opština mora pomoći našim seljacima da nekako prežive i budu u mogućnosti da i sledeće godine sade na svojim njivama. I da je on i na prethodnoj skupštini predlagao da opštinska vlast formira komisiju za procenu štete na njivama, ali da na to još niko nije reagovao. Dodao je da će zbog toga njegova odbornička grupa podneti predlog kojim će biti jasno definisano na koji način i kojim sredstvima će malim i srednjim poljoprivrednicima da se pomogne i da se nada da će i odbornici vladajuće koalicije taj predlog ipak podržati. U suprotnom lako se može desiti da mnogi naši seljaci budu prinuđeni da svoju zemlju naredne godine daju u arendu ili je čak prodaju tajkunima.

Grupu građana "Moja Pazova" čine odbornici Zelene stranke, Demokratske stranke, Pokreta za opštinu Nova Pazova i jedan samostalni odbornik.

Kompletan snimak konferencije za medije možete pogledati ispod teksta ili na linku: https://youtu.be/egoNXFz1gBA