Više stotina građana prisustvovalo raspravi o postrojenju za industrijski otpad

U subotu je u velikoj sali Bele zgrade, održan zbor građana zbog najavljene izgradnje postrojenja za tretman industrijskog otpada, koji je organizovalo neformalno udruženje "Za zdravu opštinu Stara Pazova".

Zboru je prisustvovao veliki broj naših sugrađana. U salu je uspelo da uđe između 400 i 500 ljudi, dok je u holu ispred sale ostalo još nekoliko stotina građana, za koje unutra nije bilo mesta.

Organizatori su pre početka zbora objasnili pravila vezana za dozvoljenu dužinu izlaganja za govornicom, a rečeno je i da se neće tolerisati bilo kakav pokušaj politizacije zbora.

Pre početka diskusije, održana je prezentacija o vrstama i načinima skladištenja otpada u našoj zemlji, koju je održao Igor Jezdimirović, inženjer za zaštitu životne sredine iz Novog Sada. On je kroz svoje izlaganje izneo i nekoliko argumenata zbog čega takvo postrojenje ne bi trebalo da se gradi na prostoru gde se nalazi obradivo zemljište, nego na prostoru koji je neupotrebljiv za poljoprivredu i izdvojen od naseljenog mesta. Naveo je i da je prema planu nadležnog ministarstva, koji se i danas može naći na zvaničnom sajtu, predviđeno da se postrojenje za preradu takve vrste otpada gradi negde na prostoru centralne Srbije.

U ime lokalne samouprave, građanima se obratio predsednik Izvršnog odbora Saveta mesne zajednice Stara Pazova Bogdan Miljević, koji je rekao da u uvodnom izlaganju organizatora nije rečeno ništa što ukazuje da bi postrojenje bilo štetno, kao i da se u njemu otpad ne bi tretirao termički, već fizičko hemijski, zbog čega se u vazduh ne bi ispuštali štetni gasovi.

Miljević je i najavio da će opština u narednom periodu organizovati slične skupove građana, na kojima će stručnjaci iz povezanih oblasti pokušati jasnije da objasne o kakvom se postrojenju radi i na koji način bi funkcionisalo. Pojedini građani, glasno su negodovali dok je Miljević govorio, pa je on na kraju svog izlaganja demonstrativno napustio govornicu i izašao iz sale.

Do kraja skupa, i sami građani su izlazili za govornicu i iznosili svoje mišljenje o ovoj temi, a velika većina prisutnih podržala je inicijativu organizatora da se odustane od izgradnje postrojenja.

Na kraju zbora, Miroslav Drekić, jedan od organizatora iz udruženja "Za zdravu opštinu Stara Pazova", najavio je organizaciju referenduma, na kome bi se odlučivalo da li želimo izgradnju postrojenja ili ne, a prema njegovim rečima, da bi ta akcija uspela, potrebno je prvo sakupiti potpise podrške 10 % građana, kao i da na referendumu odziv bude preko 50 % registrovanih birača.

Nedavno je o ovoj temi govorio i predsednik opštine Đorđe Radinović, koji je građanima pokušao da objasni zbog čega ne treba da se plaše izgradnje postrojenja za preradu industrijskog otpada.